Запазва се тенденцията все повече българи да предпочитат безкешови методи на

...
Запазва се тенденцията все повече българи да предпочитат безкешови методи на
Коментари Харесай

Все повече българи предпочитат безкешови методи на плащане

Запазва се наклонността от ден на ден българи да избират безкешови способи на заплащане, които оферират и по-добри варианти за следене на разноските.

Това излиза наяве от Ежегодния доклад " Изгубени в преводите " с съществена тематика " Потребителско държание и платежни способи през 2022 година: онлайн разплащания в епоха на неустановеност " по поръчка на софтуерната компания  " Пейсейф ".

Проучването е осъществено от " Сапио рисърч " (Sapio Research), а посредством него " Пейсейф " е проследила смяната в държанието на потребителите и настройките им към типовете заплащания в миг, когато светът се възвръща от пандемията, а инфлацията продължава да пораства.

Ще плащаме по-евтини електронни услуги от същите на гише

Промяната в настройките настава още през 2020 година със старта на пандемията. Заради нея 52 % от сънародниците ни споделят, че заплащат все по-малко в брой спрямо две години по-рано, а за 41 на 100 точно рецесията с Ковид-19 e причина за трайната смяна в платежните им привички. Фактор, допълващ тези промени, е покачването в разноските на потребителите (за 45 процента) в края на 2021 година и началото на 2022 година, когато инфлацията бележи нови пикове. 

 istock istock
Според изследването, спрямо година по-рано, българите (45 процента) употребяват своята дебитна карта доста по-често от респондентите във Англия (39 на сто), Германия (29 процента), Италия (21 на сто) и Австрия (21 процента). Близо 75 на 100 са платили с карта най-малко един път в последния един месец.

Дигиталните портфейли усилват своя дял измежду българските консуматори (24 процента) по отношение на година по-рано. Те се избират, тъй като не изискват въвеждане на финансови данни онлайн, както и съществуване на физическа карта. Още един позитив е опцията за по-лесна и бърза проследимост на преводите, разбори на разноските и така нататък За съпоставяне, подобен е процентът на потребителите, избиращи цифрови портфейли като желан способ за заплащане в Германия и Австрия (29 на 100 и за двете страни). 

Въпреки че пандемията промени осезаемо настройките на потребителите към потребление на безкешови платежни принадлежности, 62 % от българите споделят, че биха се тормозили, в случай че не могат да платят в брой за услуги и артикули. За 54 на 100 заплащането кеш към момента е най-надеждно, демонстрира още изследването.

 istock istock
Физическият контакт и персоналното отношение на банковите консултанти остава значим фактор за българските консуматори. 47 на 100 избират обичайните банки, тъй като оферират по-добро обслужване и могат да разчитат на тях за финансови препоръки.

Едновременно с това 41 % показват, че онлайн банките имат по-добро цифрово потребителско преживяване по отношение на предлаганото от обичайните банки. Те сочат, че разширеният разбор на банковите сметки, които този тип банки оферират, им оказва помощ да управляват своите разноски по-добре (42 на сто). 

Проучването е извършено от " Сапио рисърч " по поръчка на " Пейсейф " през април 2022 година измежду 11 000 консуматори от Съединени американски щати, Англия, Канада, Германия, Австрия, България, Италия, Перу, Чили и Бразилия, и наблюдава настройките по отношение на заплащанията, като 1000 от тях са представители от България, се прецизира в известието.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР